2009. január 12., hétfő

De ki viszi el?

Tegnap nálunk is véget ért a karácsonyi hangulat, leszedtük a fát. Azért előtte gyorsan dokumentáltuk a nagy fát kis emberrel:

Ennek kapcsán felmerül a kérdés: Az oké, hogy a Jézuska hozza az ajándékokat és a fát, na de ki szedi le / ki viszi el a fát? Szintén a Jézuska? És miért pont akkor amikor? Komolyan kérdezem.

5 megjegyzés:

Edina írta...

Szia!:-) komolyan utánanéztem:

Vízkereszt, azaz Szentkereszt, Epiphania Domini, Twelftday, Befana, Háromkirályok napja, nevezzük, ahogy jobban tetszik kultúrától és hagyománykörtől függően. Sokféle hiedelem és szokás kötődik e naphoz. Egyrészt a karácsonyfa leszedésének ideje, mert a karácsonyi ünnepkör január hatodikán ér véget. A tizenkét karácsonyi nap után valami új veszi kezdetét, a farsang. Tehát egyfajta átmeneti rítusként lezárjuk a karácsonyt azzal, hogy lebontjuk a karácsonyfát. Igaz, nehéz szívvel válik meg az ember a karácsony színeitől, a szeretet lángja még élénken él bennünk, nem akarjuk, hogy a szürke januári napok elvegyék tőlünk. De ne bánkódjunk, kellemes hangulatot teremthetünk a hideg, sötét estéken egy-egy gyertya, mécses, füstölő elégetésével, főleg, ha közben szeretettel és odafigyeléssel vagyunk a körülöttünk lévőkre.

Hiába múlt el a karácsony, ajándékozásra mindig van alakalmunk. Nem kell drága meglepetésekre gondolni, csak valami kedveskedésre. Vízkereszt napja több szempontból alkalmas erre, mert kapcsolatba hozható az ajándékozással. A nyugati egyházakban január 6. a Háromkirályok napja. Ezen a napon tett Gáspár, Menyhért és Boldizsár látogatást a kis Jézusnál. Ennek emlékére terjedt el a házszentelés hagyománya. A templomban megszentelt vízből hazavittek egy keveset, majd azzal körbehintették a házat, hogy távol tartsák a rossz szellemeket és megóvják a ház népét mindenféle bajtól. A maradék vizet eltették, jeles eseményekkor pedig elővették, hogy megáldják vele az újszülöttet, a gyermekágyas asszonyt, a menyasszony és a vőlegényt, a haldoklót, valamint a halottat. De kaphattak belőle az állatok is, valamint a ház népe is ivott belőle, hogy megelőzzék általa a betegségeket.
A házszentelés szokása, az úgynevezett koleda a közösség összetartó ereje lett. A pap és az egyházfik végiglátogatták a házakat, éneklés és szentelés közben felvésték az ajtófélfára a három király nevének kezdőbetűjét: G+M+B. A hiedelem szerint ez védelmet nyújt a rontások és betegségek ellen.

Jóslás és ezotéria

Ezoterikus szemszögből nézve a karácsony utáni tizenhárom szent éjszaka miatt van fontossága a Vízkeresztnek.
Olaszországban ezen a napon egy öreg boszorkány, Befana ajándékot hoz a gyerekeknek. Más területeken is meghonosodott az ajándék elrejtésének módja, például spanyol és portugál földön süteményeket sütnek, amikbe apró meglepetéseket tesznek.
Tartják ezt a napot a „megnyilvánulás” napjának is. Egyes kultuszokban az istenség megjelenése.

Vízkeresztkor nem maradhat el az időjárásjóslás sem. A néphit szerint, ha ezen a napon hideg van, akkor hamar fog tavaszodni, ha viszont enyhe az idő, akkor még lesz hideg időben részünk bőven. Ha fúj a szél, szerencsés évre számíthatunk, de ha hideg van, akkor rossz lesz a termés. Azt is mondták a régi öregek, hogy ezen a napon fonni kell, hogy hosszú legyen a kolbász.

Ha napfényes Vízkereszt
Megcsordítja az ereszt,
Akkor évben jól ereszt
A kalász és a gerezd.
Öregektől tudom ezt,
Higyjük el, probatum est. /Arany János: Ha napfényes vízkereszt.../

A szokásokból mi is meríthetünk, akár megjósolhatjuk az időjárást, de készíthetünk a gyerekekkel süteményt, amibe elrejtünk valamit, és leszedhetjük a karácsonyfát. Mindenesetre ne feledjük el, hogy a karácsony vége nem jelenti a szeretet és kedveskedés, az egymásra figyelés végét. Egy újabb időszak, a mulatság ideje következik: a farsang.

Azért azt nem derült ki, hogy ki bontja le. De gondolom mi, földi halandók! ;-)

Kriszti írta...

Bálint babának olyan elégedett mosoly van az arcán, mintha azt mondaná: "höhö, ez az én fám!"

Ági írta...

Edina, köszi szépen! Azt hiszem muszáj lesz majd visszaolvasnom és megtanulnom a leírtakat...

Ági írta...

Na közben kitaláltam mi a tuti kommunikáció: Vízkeresztkor közösen leszedjük a fát és eltesszük a díszeket. Aztán jövő karácsonyra a Jézuska hoz egy új fát és feldíszíti ezekkel a díszekkel, plusz tesz alá ajándékot.
Mert hát arra is kell majd magyarázat, miért minden évben ugyanazon díszek vannak a fán. Persze most egy jó pár évet előre szaladtunk, de nem árt idejében felkészülni...

Zoltan Fedor írta...

Amikor meg gyerek voltam, nekem bizony nem tunt fel hogy minden even ugyanazok a diszek vannak a fan. Illetve mire feltunt volna, addigra mar rajottem hogy azt bizony nem a Jezuska hozza. :-)
A leszedes magyarazata pedig egyszeru volt, azt azert nem varhatjuk a Jezuskatol hogy le is szedje a fat es feltakaritson - szoval ez a mi feladatunk.

Mostanaban viszont leginkabb a new yorki valtozat tetszik. Az talan nem meglepo, hogy a Rockefeller karacsonyfa gyujtasnal - bocs, direkt forditas, termeszetesen itt nem a fa felgyujtasarol van szo - szoval az egesz rendezveny tobb tizezreket hoz es kb egy heten keresztul minden esti hiradasba szerepel.
Most azonban az is feltunt, hogy a leszedes is hirertekert hordoz. Ezeven ott a helyszinen felfureszeltek lamberianak majd az az egyik helyi szeretetotthonban kerult feszerelesre.
Na, ezzel is elment 3 perc az esti hirekbol.