2013. november 19., kedd

Bálint hallásvizsgálaton

Mivel Bálint már hivatalosan iskolaérett lesz, az óvodai logopédus felmérte mit tud gyermekünk. Jóval több volt ez, mint logopédiai felmérő, s részletes beszámolót kaptunk az eredményekről. Az egyik ilyen eredmény, hogy Bálint nem hallotta a zöngés és zöngétlen hangok közti különbséget. Azaz pl. az "üdü" és "ütü" neki teljesen egyforma volt. Javaslat első körben: hallásvizsgálat. Ha ott minden rendben, akkor fejlesztés. 
Ez a hallásvizsgálat már nyáron is felmerült, akkor a védőnő által végzett az öt éves felülvizsgálat során. A hallásteszt vége fele Bálint ugyanis összevissza kezdett el mutogatni. Biztos csak megunta, gondoltuk. Ezúttal egy komolyabb hallásvizsgálóba kerültünk. Bálintunk mindent csinált, amit nem kellett volna (bohóckodás, láblóbálás stb.), s cserébe sokszor nem csinálta azt, amit kellett volna (jeleznie, ha hangot hall). Diagnózis: halláscsökkenés. Mérés: bizonytalan. 
Ezzel az eredménnyel visszalátogattunk a fül-orr-gégészetre. Behúzódott dobhártyákat találtak, amin nem is csodálkozom, mert Bálint állandóan és erőteljesen szívja az orrát. Ahelyett, hogy fújná.
Terápia: melegítés. Sóval vagy infralámpával. Mi ez utóbbit választottuk. Bálint eléggé tapad a képernyőre mesenézés alatt, így a lámpázás nem volt gond.
Két hét múlva visszamentünk a fülészetre. Diagnózis: ép dobhártyák, de műszeresen mért eltérés van a bal fülben. Majd újabb hallásvizsgálat következett. Pontosabban következett volna. Bálint ugyanis ezúttal még kevésbé volt ráfixálódva a feladatra. A vizsgálatot végző hölgy csak csavarta, csavarta egyre feljebb a hangerőt, de Bálint még mindig nem jelzett. Egyszercsak felemelte a kezét. 
Vizsgáló: - Bálint, mennyire volt hangos, amit hallottál?
Bálint: - Nagyon. (60 decibelnél tartottunk ekkor)
Vizsgáló: - Hát akkor miért nem tetted fel korábban a kezed?
Na Bálint innentől kezdve gondolta biztosra megy, le se tette a kezét...
Végül rögzítették a papírunkon, hogy "sikertelen mérés" és közölték, hogy "többet nem látjuk itt egymást". Ha panasz van, mehetünk a Heim Pálba altatásos hallásvizsgálatra.

Most mindenesetre a logopédustól kapott házi feladatokkal próbálkozom. Pl. mondj olyan állatot, ami úgy kezdődik, hogy "t".
Én: - Bálint, mondj egy állatot, ami úgy kezdődik, hogy "t". (kiejtve : "tö")
Bálint: - Tötö.
Én: - Az nem állat. Mondj egy állatot, úgy kezdődik, hogy "t".
Bálint: ...
Én: - "t", mint tehén. Tudsz még egy állatot mondani?
Bálint: - Boci.

Aztán itt van a rajzoláskészség fejlesztés. A változatosság kedvéért néha festünk is.
Bali csak vízzel, mert ő meg is eszi...
 

Nincsenek megjegyzések: