2014. január 18., szombat

Kopasz folt a gyerek fején - Ez meg mi?

Bálinttal sűrű volt az ősz, már ami az egészségügyet illeti. Volt itt ez foghelyzet, meg a fülhelyzet. Ezen kívül van még a "folthelyzet".
Bálintnak nagyon sűrű, vastag haja van. Nyáron fél centis, télen 3 cm-es kivitelben. Októberben észrevettem, hogy jobb oldalt felül egy bő ujjbegynyi területen nincs haja. Pedig korábban volt. Aztán amikor pár héttel később felfedeztem, hogy bal oldalt is lett egy kopasz foltja, megijedtem. Tóni gyorsan utánaolvasott és diagnosztizált. Kopasz folt a gyerek fején vagy gomba vagy gyulladásos góc miatt van. Mivel szép volt a fejbőre, a gombát kizártuk. Logikusnak tűnt, hogy biztos a fogbaleset miatt mozgó, fájó fog valami gyulladást okozott neki. 
A tünetekkel és saját diagnózisunkkal elmentünk a háziorvoshoz (1), aki elküldött vérvételre (2), jártunk gócvizsgálat miatt fül-orr gégészeten (3), fogorvosnál (4), majd bőrgyógyásznál (5), végül a leletekkel vissza a háziorvoshoz (6). 2,5 nap alatt zongoráztuk le mindezt. Eredmény: semmi. Nincs gomba, nincs gyulladás, nincs góc. Szerencsére. A vérvételen csak egy kis vashiány derült ki.
De akkor mitől van a két folt? A bőrgyógyász mechanikus hajvesztésnek tartja, de soha senki nem látta, hogy Bálint tépkedné, tekergetné a haját. Ez is kizárva tehát. Mindenesetre orvosi tanácsra kapott egy nyárias sérót, azaz jó rövidet, hogy ha esetleg mégis ő húzkodná, akkor nehezebb dolga legyen. Így persze a foltok is jóval feltűnőbbek lettek:
Most, pár hónap elteltével már kevésbé feltűnő a hajhiány. Egyrészt megnőtt a többi részen a haja, s már rálóg a foltokra, másrészt - szerencsére - szép lassan elkezdett visszanőni a haj a megkopaszodott területeken is. Azóta se tudjuk mitől volt, reméljük már nem is kell foglalkozni vele... 

Nincsenek megjegyzések: