2014. augusztus 3., vasárnap

Bálint 6 éves

Bálint hat éves lett. 21,5 kg és 123 cm. Tavaly óta nem hízott semmit (pontosabban a sok téli betegségben sokat fogyott), csak nőtt. 30-as lába van és már 6 maradandó foga kibújt: 3 nagyőrlő és 3 metsző alul. Elképesztő sebességben nő az állkapcsa és csúsznak szét a tejfogai, napról-napra látható a változás. A két felső egyest (ami a kettesektől most kb. 1 cm távolságban van) már csak egy hajszál tartja, úgyhogy hamarosan foghíjas lesz egy ideig. A harapás már most is nehézséget okoz.

Kedvenc játék: minden ami fiús. De főleg a legó, a várak és a katonák. Ha belelendül és senki sem zavarja (azaz a testvérei alszanak), akkor akár órákig védi a várat a katonáival. A vár és harc tematika az esti mesében is megjelenik Bálint kívánságára. Egyik esti Tóni az Egri csillagok összefoglalását mondta el esti mese gyanánt. Ez olyan nagy sikert aratott, hogy Bálint részleteket és folytatást kért. Így most Tóni újraolvassa az Egri csillagokat, hogy felfrissítse az elhalványodott emlékeket...
Némi magatartásproblémával továbbra is küzdünk. Ha nem tetszik valami Bálintnak, vagy nem akar valamit meg csinálni akkor kiabálva közli, hogy "soha". Kamilla ilyenkor simán tiltakozik, aztán sír, hisztizik. Balázs is. Meg általában a gyerekek. Nem tudom Bálint szokása mennyire normális, de idegesítőnek idegesítő.

Érdekes módon több olyan gyerekkel találkoztam, akit nagyon megviselt a kistestvér születése és nem túlzás azt mondani, hogy évek múlva sem heverték ki. Legalábbis szerintem. Ezalatt azt értem, hogy rosszul viselik a kisebbek társaságát, és hangoztatják, hogy még egy testvér szóba se jöhet. Nem vitás, Bálintot is nagyon-nagyon megviselte Kamcsi születése, sőt Balázsé is megérintette. Hosszú időbe telt, de túllendült rajta. Mára már nagyon érdeklik őt a kisbabák, minden babához odamegy. Kedves velük és hosszasan játszik velük. Itt épp Borcsival: 
Bálint nemrég megkérdezte tőlem, hogy van e olyan család, ahol végtelen sok gyerek van. A nemleges válasz után újra próbálkozott: És olyan család van, ahol húsz gyerek van? - kérdezte. Hümmögő válaszom után kijelentette, hogy akkor ő húsz testvért szeretne. 
Na persze csak a nagyobb játszótársaság kedvéért. Azt is inkább csak olyankor, amikor béke honol. Átlagosan 6,5 percig szokott béke lenni, aminek a végén jellemzően a kicsik sírnak. Tipikus forgatókönyv: Kami bántja Balázst, s ezért Bálint bántja Kamit (biztosan nevelési célzattal vagy mi). Idegen terepen persze ők a legjobb testvérek. Nagyon összetartanak és Bálint a hős védelmező szerepét veszi fel. Minap például a strandi játszótéren elfoglalták a mászótornyot és csúszdát. És nagyon sikeresen védték. Konkrétan senkit se engedtek fel...

A nyár eleji táborokban nem volt délutáni alvás, s ezalatt a két hét alatt Bálint leszokott a délutáni alvásról. Kamilla is szívesen csatlakozik a délutáni nemalváshoz, csakhogy neki még szüksége lenne rá. Így kompromisszumként 2-3 naponként tartunk délutáni alvást a nagyoknak. Ilyenkor aztán Bálint néha még este 11-kor is ébren lézeng. Nagyosodik.

Boldog szülinapot Nagyfiú!

Nincsenek megjegyzések: