2019. december 18., szerda

Benedek két éves

Benedek 2 éves nagyfiú lett. 13 kg, 25-ös lába van és jó magas is lehet, mert az összes 86-os ruháját kinőtte, body-ból pedig már 98-ast veszek neki. 16 foga van, a hátsó őrlők még hiányoznak. 
Az utóbbi hetekben egyre több mindent mond. Szinte minden nap van valami új. Ezek még nem mondatok, csak szavak, pl. olyan fontos dolgok, mint "anya haja". Apa, Anya, Mami, Báji és Kaji is van. Érdekes, de Balázsra nem mond semmit. Vagy az annyira hasonlít, hogy nem tudjuk Báji-t vagy Baji-t mond.
Már egy jó ideje mondja a "nem"-et, s újabban bekerült a szótárba az "igen" is. Vannak olyan szavak, amihez dekoder kell. Ilyen pl. a "hinnen". Ez azt jelenti, hogy "menj innnen!", amit hamar megtanult, tekintve, hogy gyakran hallja a testvéreitől. :-) Érdekes módon Beni magát nem a nevén hívja, hanem használja azt, hogy "én", sőt már azt is hallottam tőle, hogy "enyém". Meg persze ott a szótárban a tütü, azaz autó. Merthogy az autók a minden. Lehet gurítani, pörgetni, cipelni, naphosszat pakolászni és a járólap fugái mentén sorba rakni. 
Az alvásról nem írok. Bár nyáron volt egy jobb időszak, ismét borzasztó a helyzet. Kiságya még mindig a mi hálónkban van. Késői elalvás után gyakori ébredés következik, s előbb-utóbb a nagyágyba köt ki, ahol elég nehéz mellette aludni, mert vergődik álmában. Kora reggel kap egy adag tápit, bízva abban hogy még visszaalszik egy kicsit. Na akkor mégis írtam az alvásról... 
Az utóbbi időben egyébként - Tóni szerint a bölcsi hatására - más tekintetben sokat változott, fejlődött Beni. Pl. a játszás terén. Most már néha egyedül is el tud molyolni dolgokkal. Azért persze továbbra is azt szereti ha vki ül mellett molyolás közben. Egyre inkább érdeklik és lekötik a mesék is.

Már a hétvégén megünnepeltük őt. Benedek itt épp várja az ünneplő tömeget. Miután odatoltuk az etetőszékét, nem lehetett elmozdítani onnan.
Nemhiába várt, meg is érkeztek a vendégek.
A tüzijátéktól félt:
3 nemzedék. Beni továbbra is riadtan.

Nincsenek megjegyzések: