2009. augusztus 3., hétfő

Bálint egy éves

Mikor elkezdtük írni a blogot, gondoltam milyen jó lesz majd évek múlva visszaolvasni. Hát már most jó visszanézni pl. a képeket. Érdekes, hogy mennyit változott az arca. Állítólag az újszülöttek arca még nem sokat mond el a felnőttkoriról, mert sokat alakul. Kivéve a fül. A fülforma állandó marad, csak nő és porcosodik. Bálintnak cuki fülei vannak. Szerintem :-)

A visszaolvasásból hamar kiderült az is, hogy Bálint 2 havonta produkált új fogakat, illetve új mozgásokat.
6,5 hónap - forgás hasról hátra
8,5 hónap - forgás hátról hasra
10,5 hónap - kúszás
Ja, hogy ez a nagy könyvben más hónapszámokkal szerepel? Na erre mondta a gyerekdoki, hogy valaki tornatanár lesz, valaki nyelvtanár. Vajon arra gondolt, hogy ő inkább nyelvtanár lesz?
Na de visszatérve a mozgásosdihoz, Babus szülinapja előestéjén bemutatta, hogy ő azért tud mászni. A homokozóban például.



No nem sokat, csak 1-1 métert alkalomadtán. Ha sietni kell - például kisurranni a szobából egy szállodai folyosóra -, akkor természetesen még hason csúszva megy. Még ha csupasz bőrön is kell csúszni.



Aztán ma megvolt az első, második és harmadik önálló felülés is. És hát ülve sokkal jobban lehet játszani.

Van még egy új dolog. A félelem. Félés a fűnyírótól, a porszívótól, a locsolókocsitól. A félelem ugyanakkor nagy érdeklődéssel párosul, tehát nézni kell a félelem tárgyát. Teljes patthelyzet alakul ki ilyenkor. Érdekes egyébként, hogy mitől van ez. Pár hetes/ hónapos korában volt, hogy bekapcsoltam a porszívót (vagy a hajszárítót vagy a szagelszívót) és a monoton zajtól abbahagyta a sírást és elaludt.

Beszélni - szótagokat, ilyesmik - nem beszél. Csak a babanyelet nyomja, de azt elég sokat. Így is jól ki tudja fejezni magát. Főleg azt, ha nem akar valamit.

Múlt héten jött a védőnő, az egy éves felmérést csinálta. Valami kérdőív alapján tett fel kérdéseket. Hogy jobban szerepeljünk a teszten, Bálint minap elkezdte az integetést és valami mutogatás félét is. Kb. 3 hónapos kortól minden reggel pápáztunk a dógózba menő Apának...
Az egy éves felmérés részeként megállapításra került az is, hogy 9,27 kg, 76 cm, 8 foga van és a feje nagyobb a mellkaskörfogatánál. Most vagy a feje nagy, vagy keveset gyúrtunk...

2 megjegyzés:

Edina írta...

Boldog születésnapot ennek a csodaszép nagyfiúnak! :-)

Viki írta...

Boldog szülinapot, Bálint!