2010. március 29., hétfő

Szülői értekezleten

Ma részt vettem életem első szülői értekezletén. A bölcsiben ugyanis ilyen is van. Volt már ősszel is, csak akkor nem tudtam elmenni. Röviden summázva a lényeget: az EU-konform Bálint szobatisztaságra nevelését elhalaszthatjuk egy évvel. Az EU-nak persze nincs köze a bilizéshez, úgyhogy inkább leírom hosszan.
A bölcsinek idéntől új EU-s előírások szerint kell működnie. Emiatt le kellett bontani a kertben lévő faházikót - mert balesetveszélyes -, veszélyben vannak a kismotorok stb. De a legjobb az a rendszer, amit még Taylor is megirigyelhet: minden lépésről lépésre elő van írva, szintidővel. Így a húsvét után esedékes ellenőrzésen stopperolják majd, hogy a bekakilt gyereket sikerült e 2 perc alatt úgy tisztába tenni, hogy meztelenre vetkőztetve le is zuhanyozták őt. Valamint sikerült e az ebédeltetést az előírt módon (kicsik ölben jobbról etetve, nagyobbak asztalnál így-úgy etetve stb.) időben lezavarni. Na az utóbbi kategóriánál meg is jegyezte viccesen Margit, Bálint gondozónője, hogy Bálintnál ez utóbbi nagyon flottul megy: 5 perc alatt 5 kanál főzelékkel, amennyit ő általában eszik, simán lehet végezni. Itthon persze minden EU-s kategóriából kicsúszunk. Egy átlagos reggeli 30-40 perc.
Aztán itt van a szobatisztaság kérdés. Az oviba menők szüleit tréningezték, de azért megkérdeztem, hogy szerintük mikor érdemes kezdeni. Állítólag 2-2,5 éves kor előtt nem érettek rá, ha korábban nyomatjuk se leszünk előbbre és később visszaüthet. Szóval bilizni ráérünk egyenlőre csak hobbiból, az EU-s előírásokat pedig remélhetőleg a gondozónők és gyerekek is túlélik.
Csoportlétszám időközben betelt, Bálinték szobájában most 12-en vannak. Mivel azonban jövőre már nem csecsemőcsoportnak számít (most még 10 hónapos a legkisebb), szeptembertől 14-en lesznek. Ja igen, EU-s cucc ez is. Különben 10 fős a szoba.

Nincsenek megjegyzések: