2012. december 25., kedd

Szenteste itthon

A karácsonyi menetrend minden évben nagyjából állandó. Idén azonban sok fejtörést okozott, hogy hogyan is jussunk el odáig. Azaz legyen szentestére fa, ajándék, s mindez meglepetés legyen. Tekintve, hogy a három gyerek jellemzően nem egyszerre alszik délután, ráadásul Bálintot már nem mindig sikerül rábeszélni a délutáni alvásra, ezért  leszavaztuk a 24-e délutáni faállítást, s 23-án estére terveztük a díszítést. Így reggelre hozza a Jézuska a  fát, délutánra az ajándékokat (egyszerre ennyi mindent ugyanis nem tud elhozni). 23-án este aztán annyira nem volt kedvünk mindehhez, hogy inkább elmentünk moziba, a fenyőfa meg maradt a garázsban.
24-én délelőtt a két nagyot Tóni átvitte a nagyszülőkhöz, Balázst pedig letettük aludni. Mire ebéd után hazaértek, Mazsola épp felébredt, s lehetett nagyot csodálkozni. 

S izgalom ide vagy oda, az előző éjszakai rémálmok - erről majd egy külön posztban - és nemalvás miatt Bálint és Kamcsi elaludtak. Addig a Jézuska megpakolta a karácsonyfa alját.

Délután öt óra: sütőben sül a vacsora, ajándékok a fa alatt, ünneplőben az egész család - egy kivétellel. K. Bálint még alszik. 
Nem könnyen, de sikerült végül kirobbantani a fiatalembert. A varázsszó felemlegetése ebben sokat segített. (A varázsszó: rakétás kilövős Villám McQueen-es autópálya, melyet hetek óta naponta többször emlegetett Bálint, hogy ő bizony olyant szeretne.)
Éneklés után aztán Bálint hordta az ajándékokat - kibontani is segített, még akkor is, ha nem is neki volt a csomag címezve. Aztán a nagy kupac cucc tetején két csapat alakult: a lányok babáztak, a fiúk rakétás kilövős Villám McQueen-es autópályát szereltek.
Többször felemlegettük, hogy bezzeg tavaly. Tavaly erre a napra voltam kiírva Balázzsal, aki nagy meglepetésünkre nem akart előbújni, s nagy pocakkal karácsonyoztunk. Most meg itt mászott, jött-ment közöttünk. Egy év milyen nagy idő...

Ui.: A karácsonyi menetrendre visszatérve: nagyon megtetszett Edináék megoldása. Fenyőfa vásárlás és díszítés közös családi program - akár már jóval szenteste előtt is, ahogy angoléknál szokás. Aztán a Jézuska csak az ajándékokat hozza. Persze ez esetben elmaradna a rácsodálkozás, a gyönyörködés a fában, ami idén megvolt. Nagyon cukin szemlélték, elemezték mi is van a karácsonyfán. Ugyanakkor ez a közös díszítés  csábító gondolat és nagyon  praktikus megoldás. Egyrészt sokkal jobb közösen fát díszíteni, mint egyedül. Másrészt nincs az a probléma, hogy mikor díszítsünk titokban. Ahogy egyre nagyobbak lesznek, úgyis egyre nehezebb ezt titokban megtenni. Arról nem is beszélve, hogy úton útfélen karácsonyfákkal találkoznak már november közepétől. Na de erre még van majdnem egy évünk, hogy újra átgondoljuk...

Nincsenek megjegyzések: