2010. február 3., szerda

Bálint másfél éves

Bálint ma: 1,5 év, 11,43 kilogramm, 83 centiméter, 20-as láb (ősszel még 19, pár hét múlva már 21), 16 fog (ebből 5 növésben).
Valszeg ez utóbbi (az egyszerre növő szemfogak) miatt volt az éhségsztrájk. Ahhoz képest nem is fogyott, sőt! Szerencsére az utóbbi napokban itthon már egész jól eszik. A gyermekmegőrző intézményben továbbra is csak vitaminbevitelről (gyümölcs) gondoskodik, a kalóriát itthon visszük be: fél négykor ebéd, fél hatkor uzsi, fél nyolckor vacsi. Hát evvan. Persze önálló evésről szó sincs (kanállal már betalál a nyílásba, de a nevezett evőeszköz rossz tulajdonságai miatt az étel belemerítése és benntartása nem megy) és evés közben továbbra is játszania kell.
S hát a kedvenc játékok: a kis labda, a közepes labda és a nagy labda (már régebbi kedvencek) és a kisautók (újabb keletű érdeklődés). Amivel pedig épp játszani akar - és az adott játékhoz társ is kell - akkor azt odahozza: általában a képeskönyvet és a gyurmákat. Ha pedig nem az általa elképzelteknek megfelelően alakul a játék, elég rosszul viseli.


Mióta megtanult járni - 2 hónapja -, azóta komolyabban fokozódott itthon a hangulat.Hol vannak már a régi szép nyugis idők, amikor ott maradt, ahova letettük... :-)) Játék az előszobában: furulyával veri a tükröt. Játék a nappaliban: a kanapéra felmászva azon rohangál, s néha mellélép (és nem tanul belőle). Játék a konyhában: lepakolja a konyhaasztalt egy mozdulattal, azaz a terítő lerántásával... Nem szeretnék magunk alatt lakni.
A rohangászást ráadásul szandiban trappolva adja elő, mert javasolta a doki. (Fél éves kora körül került le róla az ortopéd szandi. Aztán most vissza kellett vinni, hogy jól tartja e lábfejét menet közben. Így kaptuk az ajánlást, hogy a sarkánál kemény kérgű szandiban legeltessük itthon is. Az ortopéd orvos szerint ez a tuti, nehogy befelé döntse a bokáját. Az egészséges mezítláb most úgy látszik épp nem divat.)
Nemcsak lába, de a szája is egész nap jár. A családtagok megnevezésén túl egyre több mindenre van szava. Vagy értjük, vagy nem. Az aktuális sláger az "abuda, buda, buda". Ezt pl. még nem fejtettük meg. Esténként néha túlpörög és a dumálás mellett / helyett rikoltozik.
Azért szívesen megnézném pl. a bölcsiben miket is művel. Tóni egyszer fel is vetette, hogy jó lenne beszerelni egy webkamerát és akkor az érdeklődő szülők vethetnének napközben egy-egy pillantást a csemetéjükre. Amíg azonban ilyen lehetőség nincs, addig marad a gondozónőkkel történő elbeszélgetés hazajövetelkor. Evett-e (nem), aludt-e (igen), voltak e levegőn (vagy igen, vagy nem). Múltkor e standard pontokon kívül felmerült egy új téma is: Bálint verekedett ("ma az élő fába is belekötött és nekiment"). Kiderült, hogy az elején harapott is, de mostanában állítólag leszokóban van. A verekedős reakciót valszeg a csoportösszevonás miatti zsufi váltotta ki (a földszint felújítása miatt feljöttek a nagyobbak az ő szobájukba). Mások frizurájának megigazítása viszont többé-kevésbé állandó.

1 megjegyzés:

Vanda írta...

Szia Ági!

Van egy ilyen mondóka:
Hej Gyula, Gyula Gyula, (térdütögetés)
Szól a duda, duda, duda (pocakütögetés)
Pest, Buda, Buda, Buda (mellkasütögetés)
Pattogatott kukorica (fejütögetés)

Biztos a bölcsiben tanulta. :)