2012. október 1., hétfő

Balázs 9 hónapos

Balázs baba pénteken volt 9 hónapos, 10 kg, 76 cm és 6 foga van. Mászik, ül, áll. A mózeskosarat - melyben Kamcsi még egy évesen is aludt - eltehettük. Egyrészt Balázs már el se fér benne, másrészt simán kimászik.
A hónap elején még csak támaszkodva ült és komolyabban nekifeszült valaminek, ha állni próbált:

Visszaülni se tudott még, remegő lábakkal sírt, ha elfáradt. Mostanra azonban megtanult visszahuppanni, s támaszkodás nélkül szögegyenesen üldögél és játszik. 


Minden nap rácsodálkozom, milyen nagy már és kicsit sajnálom is, hogy végérvényesen elmúlt egy korszak. Balázs sem kisbaba többé. Sokan tekintenek az első hónapokra úgy, mint amit túl kell élni, aztán könnyebb lesz. Bennem szépnek élnek a kisbabás, sőt az újszülöttkori időszakok is. Igaz egyikük se volt  hasfájós és nem keltek óránként. (Ellentétben azzal ami most van: Kamcsi és Bálint néha óránként, váltva jelenik meg éjjel a hálónkban. Apjukat szórakoztatják. Én Balázs-felelős vagyok.) 
Szóval jó látni fejlődni a gyerekeket, de azért  már most van bennem egy kis nosztalgia a pici babás korszak iránt. Márpedig ettől most búcsúzunk, s nem, nincsenek újabb ez irányú terveink. Kicsit felelőtlenség is lenne. Szép dolog a nagy család, de az embernek - legalábbis nekünk - korlátos a kapacitása és idegrendszere. Úgy érzem, már most is kevesebbet kapnak belőlünk, mint amennyi figyelmet  és türelmet szánnánk nekik / megérdemelnének / elvárnának stb. egyenként. 

Balázs nemcsak mozgásában fejlődött sokat az utóbbi hetekben, de a viselkedése is változott. Míg  korábban ha elvettünk tőle valamit, egyszerűen új célpont után nézett. Mostanában viszont ha neki nem tetsző dolog történik, iszonyúan dühbe gurul. Ökölbe szorított kézzel, összeszorított fogsorral hangosan méltatlankodik.
Kétszer alszik még, de a késő délutáni alvás már nagyon rövid (20 perc), néha-néha el is marad. Végre eszik rendesen főzeléket is. Már nem csak az édes gyümölcsös csúszik le, hanem a májas-cukkinis is, s a mennyiség is egészen jól alakul. Napi 2x (délben és este) kap kanalasat, s 4x szopizik (reggel, este, kora délután és éjszaka is felkel enni 1x). Emellett iszonyú sok vizet megiszik, akár fél liter is legurít egy nap.  Néha már aggódok is, hogy normális e ez. Na persze sose lehet semmi elég jó: Kaminál azon aggódtunk, hogy nem iszik (Kami semmit nem ivott egy éves koráig, csak szopi volt és főzik), most meg azon, hogy Balázs túl sokat iszik...

Nincsenek megjegyzések: