2013. július 20., szombat

Ótvar ez az ótvar

Bálint a legnagyobb melegben elkapott egy köhögős vírusfélét, amit elsőként Balázsnak adott tovább. Balázsunk múlt hét szerdára belázasodott, köhögött és taknyos volt. Egyre nehezebben vette a levegőt is, három napig 39 fok feletti láza volt. Mindeközben a bőrén érdekes elváltozások keletkeztek. Először azt hittem a láz miatt. De visszagondolva, már hétfőn úgy hoztam el Balázst a bölcsiből, hogy egy kipukkadt vízhólyagra hasonlító seb volt a csuklóján belül. Hogy miként keletkezett, senki se tudta. Reggel semmi, délutánra egy régi 2 Ft-os nagyságú seb. Ami napról napra csúnyább lett. Péntek estére aztán a sebek hirtelen megsokszorozódtak. A szombati ügyeleten megállapították, hogy sebeit bakteriális bőrfertőzésnek köszönheti. Ecthyma, nem a klasszikus ótvar, hanem egy kicsit durvább, de legalább nem nedvedzik. S mindemellett tüdőgyulladás gyanús, de legalábbis csúnyán hörghurutos. Tüdőröntgenre is el akartak küldeni, de arról sikeresen lebeszéltem a doktornőt. Hiszen ha tüdőgyuszi, ha nem, akkor is ugyanazt az antibiot kapja, akkor meg minek. Bálinttal egyszer ezt már megjártuk, mikor fél éves volt. 
Az ótvarról eddig csak hallomásból hallottam. Balázson jelentkező verzió szörnyen ronda, nagy, mély  sebeket jelentett. Egy seb pár óra alatt a semmiből kifejlődött. Frissiben ilyesmi volt:


Egy hét után estek le a hegek, de alatta a bőr piros sebhelyes maradt. Remélem elmúlik, főleg az arcáról...
A tüdeje még ennél is lassabban javul. 5 nap antibio után is még tüdőgyulladással fenyegetőzött a háziorvos, holott ekkor már nagyon eleven volt. Mindenesetre kicsit átszerveztük a nyaralást. Ebben pillanatban ugyanis az eredeti tervek szerint épp Olaszország felé kellene haladnunk. Indulás pár nappal eltolva.

Nincsenek megjegyzések: