2010. október 26., kedd

Evés, bölcsi és a varázsküszöb

Mivel a bekrepált derekam miatt ismét emelési tilalom van érvényben, kifejlesztettem pár módszert, hogy Bálintot egyáltalán ne kelljen emelnem, s mégis haladjunk a napi dolgokkal. A földön pelenkázás és öltöztetés eddig se volt ritka, csak nagy a szökésveszély meztelen fenékkel. Az autósülésbe önálló bemászást is lelkesen (és sikeresen) gyakorolja Bálint. Az üléskárpit színe azóta némileg megváltozott, de autóbelső-higiéniában úgysem vagyok túl erős. Az etetőszékbe való bevarázsolást viszont nem tudtuk még megoldani, ezért mellőzzük. Igazából a nagyasztalt is elég jól feléri már (felmászik a székre).

Ennél azonban jobban bevált, hogy a rajzolós kisasztal és a kisszék most a konyhában teljesít szolgálatot, s úgy mint a bölcsiben, Bálint a kisasztalnál eszik.

Evés előtt pedig az utóbbi időben egy "Jó étvágyat kívánok!" felszólítással biztatja magát. Ha végzett ("Elég volt"- mondja), feláll, fogja pl. a megevett TR csomagolását, odamegy a szemeteshez, beledobja, majd a széket beigazítja az asztal alá. Dolga végeztével sarkon fordul és visszamegy a szobába játszani. Itt kell megjegyeznem, hogy e nyilvánvalóan bölcsis minta otthoni kivetülése egész jól neveltnek mutatja gyermekünket! De hogy nehogy elbízzam magam, a következő alkalommal elrohan egy teli tányér kajával, hogy aztán azt a szoba közepére öntse (amit eddig ugyebár nem tudott megtenni, mert az etetőszékben evett)...
S ha már a bölcsinél tartunk: pár hetes újra beszokás után Bálint már jó ideje ismét lelkes bölcsis. Voltak félelmeim az újrakezdés kapcsán, de szerencsére eddig alaptalannak bizonyultak. Reggel szívesen megy, a gondozónők elégedettek vele, s ő is teljesen kiegyensúlyozott mikor megyek érte... Csak ne lenne ott az a varázsküszöb! A varázsküszöb lényege, hogy amint átlépi Bálint (és szinte minden gyerek) a bölcsi küszöbét, elkezd folyni az orra. A varázsküszöböt csak két dologgal lehet hatástalanítani: a nyári meleggel és a távolmaradással. Már egy hétvégi itthonlét is jelentősen gyengíti a hatását, hogy aztán a hét elején újult erővel lehessen átlépni. Mármint a küszöböt.

Nincsenek megjegyzések: