2013. október 13., vasárnap

Bálint színez

Egészen a közelmúltig Bálintot nem nagyon tudtuk rávenni, hogy fél percnél hosszabb ideig üljön az asztalnál, s rajzoljon, színezzen. A szabad rajzolás még most sem a kedvence, de az utóbbi napokban hirtelen megszállta valami színezési ihlet. Magától kéri a kalózos kifestőfüzetet és hosszú időn keresztül (a rekord kb. egy óra) egyre ügyesebben és egyre több színt használva színez. Régen csak egy szín létezett nála: a fekete. A ceruzafogási technika azért még nem mindig tökéletes.
Minap aztán olyant is csinált, amit előtte sose. Egyik délután hirtelen elém állt és elszavalt egy két versszakos versikét, amit az oviban tanult. Az első két ovis évben ilyen nem fordult elő. 
Bálint egyébként zökkenőmentesen vette a csoportváltást, azaz hogy újra középsős lett. Biztos nagy szerepe van benne annak is, hogy voltak ismerősei, barátai előtte is a Kék csoportban. De már vannak újak is. Sőt! Minap felsorolt három új lány(!)nevet is, akiket majd megszeretne hívni a szülinapjára.
Az új csoport óvónénijei nagyon helyesek, s igazából sokkal jobbak, mint az előzőek. S csak most látom, hogy ez mennyit számít. Az előző két évben egyik óvónénit se zavarta (meg se említették nekem), hogy Bálint nem beszél az oviban. Pontosabban: a felnőttekkel nem beszél, csak a barátokkal bandázik. A vezetőnőtől tudtam, hogy ez így van. De az új óvónénik maguktól jelezték két hét után, s megpróbáltak ellene tenni is. S szerencsére ők se teljesen osztják ezt a nagy önkéntességet sem, azaz ígéretük szerint majd jobban odafigyelnek, hogy Bálint valóban részt vegyen a fejlesztő tevékenységekben. Hiszen az iskolában sem lesz szabadon választható, hogy "o" betűket rajzol, vagy inkább autókat tologat a szőnyegen.
Voltam fogadóórán is az új óvónőknél, s az alábbi jellemzést adták Bálintról. Próbálom szó szerint idézni a meglepő tartalom miatt: "Bálint egy végtelen csendes, jóindulatú kisfiú. Gyönyörűen öltözik egyedül, szépen játszik és játékok elpakolásában nagyon kiveszi a részét."  Nos, azért jobb ez így, mintha fordítva lenne. Hiszen itthon nagyon hangos, sokat beszél, én öltöztetem és hosszas rábeszélés után duzzogva talán bedobálja a dobozba a játékokat.
A másik vicces momentum, hogy a csoportvezető óvónéni külön megjegyezte, hogy Bálintnak milyen jó fizikai adottságai vannak. S hogy ő ennek örül, mert bekerülve a csoportba Bálint megváltoztatta az addig fennálló erőviszonyokat...:-)
Összességében minden szempontból nagyon jól jártunk a csoportváltással. Kaptunk két jó óvónénit, Bálint nyert új barátokat és plusz egy évet. A vezetőnő ugyanis azzal jött oda hozzám a minap, hogy megkapta az ukászt a központból: minden nagycsoportost iskolába kell küldeni. Kell a férőhely a három éveseknek az új rendelet miatt...

Nincsenek megjegyzések: